Битола

IMG_0322

Одбележан денот на руската дипломатија во Битола

На 09.02.2018 г., со полагање на букети свежи цвеќиња пред споменикот “Руски крст”, подигнат во Градскиот парк, во чест на рускиот конзул во Битола Александар Ростковски, како и свечен говор на амбасадорот на…

22264969_1454199144629422_676584628_n

Реконструкција и реновирање на Руската црква во Битола

Во соборот на ,,живите“ Битолски  цркви, во кои катадневно, се објавува Благословеното Царство Божјо, и се принесува Светата ,, исцелителна,, Евхаристија, би се навратиле на една, необична, и по изглед и по својата…

sveti-nektariy-film

ЗАШТИТНИК – ФИЛМ за Свети Нектариј Битолски

„Како ѕвезда зороносна си изгреал на Атос. Си го осветлил карејскиот скит, те воспита, градот Битола, оче наш Нектарие. Просветли ги сите што со љубов те чествуваат и непрестајно моли се за сите…