Александар Македонски

20182799_10213511861540417_573420202_n

Свети Сисое Велики и Александар Македонски

„Самата таа глетка, гробу, ме плаши и прави срцето да лее солзи додека размислувам за долгот што ние, сите луѓе, го должиме. Kако воопшто можам да го поднесам? О, смрт! Kој може да…

alexander

Името обврзува – Александар Македонски

Александар Македонски забележал меѓу своите војници човек, по име Александар, кој за време на битка секогаш бегал и се криел. И му рекол: – Те молам, или надмини ја плашливоста, или промени си…