Велики петок – Оплакување и погребение

На 14.04.2017 година, во соборниот храм Свети Димитриј, Битола, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Утрена богослужба со Чинот на оплакување и погребение на Господ наш Исус Христос.

1. стих: Блажени се непорочните кои одат според законот на Господа.

Живот си, Христе,
Но в гроб Те ставија,
Ангелските воинства се исплашија
Славејќи го Твоето смирение.

2. стих: Блажени се тие кои со сето срце ги исполнуваат Божјите заповеди.

Животе, зошто умираш
И в гроб лежиш?
Но, царството на смртта го разоруваш,
Од адот мртвите ги издигнуваш.

3. стих: По патишта Негови одеа оние што беззаконија не твореа.

Иисусе Царе,
Тебе Те величаме,
Гробот и маките ги почитуваме
Со кои не спаси од пропадливост.

IMG_3486 IMG_3487 IMG_3494 IMG_3497 IMG_3523 IMG_3575 IMG_3658

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА