Свети Кирил и Методиј – Архиерејска Вечерна Богослужба во Ресен

На 23.05.2017 г., во предвечерието на празникот на Светите сесловенски просветители Кирил и Методиј, во соборниот храм во Ресен, посветен на нивниот спомен, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи празнична Вечерна Богослужба. 

Тропар на Св. Кирил и Методиј, глас 4-ти:

Богомудри Кириле и Методие, еднакви по дух
со апостолите и учители на словенските земји,
Владиката на сите молете Го словенските народи
да ги утврди во Православието и едномисленоста,
да го смири светот и да ги спаси нашите души.

P1420519 P1420524 P1420531 P1420533

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА