СОФИ – Божикни приказни / ФИЛМ ЗА ДЕЦА

Детски филм на Илија Литвак. Софи – е втора епизода од филмот Божикни приказни, од Студиото „Илија Муромец“. („Среќната ѕвезда“, „Софи“, и „Божикното девојче“). Филмот можете да го проследите со македонски превод:

Русија. Крајот на XIX век. Николај – наследник на кнежевската титула. Десетгодишното момче живее на прекрасен имот, и не ни помислува, дека зад високата ограда околу неговиот дом, постои сосема поинаков живот – тежок и беден, полн со понижување и безизлезност. Разгаленото момче одбива да му помогне на едно гладно девојче, а тоа побарало само парче леб. Подоцна, тој многу жали за неговата жестокост. За да се искупи, Колја почнува да им помага на сите кои имаат потреба.

Момчето ја сретнува бедната Соња и го замолува неговиот дедо да ја вдомат сиромашката. Дедото ја зема Софи (така тој ја нарекува девојката, по француски начин) во домот, и таа му станува учителка на Николај. Нашите херои ги чекаат многу авантури. Благодарение на неговата наставничка, момчето станува подобро и поодговорно, похрабро и самопожртвувачко.

Русија, 2007.