Преподобна Параскева (Петка) – Вечерна Богослужба во Битола

На 26.10.2017 г., во превдечерието на празникот на Преподобната Параскева (Петка), Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи празнична Вечерна Богослужба во црквата Св. Петка во Битола. 

Колку е добро да се биде во храмот, да се слушаат свештените молитви, песни и псалми! Каква длабочина е сокриена во псалмите и другите свештени поуки! Секако, не можеме целосно да ги следиме чтеците, но дури и една мисла да запаметиме, и тоа е добро.

Преподобен Никон Оптински