Биди вистински христијанин

Биди вистински христијанин! Тогаш нема никого да го сфатиш погрешно, туку твојата љубов ќе покрие сѐ… Како што Христос стои пред вратата и тропа, но не ја отвора со сила, туку чека човековата душа самата слободно да Го прими, така и ние треба да се однесуваме кон секоја човечка душа… Зборовите ги надразнуваат ушите, а често ги нервираат и луѓето. Напротив, одекнуваат молитвата и животот. Животот вознесува, препородува и преобразува, додека зборовите остануваат бесплодни. Најдобро мисионерската работа се остварува преку нашиот пример, љубовта и благоста.

Старец Порфириј Кавсокаливит

Моника Николова