Daily Archives: 01/08/2017

elisaveta

Таа одеше по Христа – Беседа за великата кнегиња Елисавета Фјодоровна

„Господи прости им, оти не знаат што прават!“ – тоа била последната молитва на великата кнегиња Елисавета, пред да ја проголта црната провалија од напуштениот рудник.

Таа, свесно одела кон таа бездна и категорички одбила да ја напушти Русија, кога завладеало беззаконието. Таа одела по Христа и нејзините духовни очи, ја следеле светлината на Воскресението, која блескала во провалијата. Што ја довело до далечното уралско гратче Алапајевск, кое ќе стане нејзина Голгота – нејзина, на благородничката, туѓинката?

svetiilija

Илинденскo послание

† СТЕФАН

ПО МИЛОСТА БОЖЈА

АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ,

ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД,

ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ,

МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА

НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,