Собор на Пресвета Богородица

На 08.01.2016 г., кога го празнуваме споменот на Соборот на Пресвета Богородица, и светите праведни Јосиф Обручник, светиот Јаков, брат Господов, и светиот цар Давид, митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот Свето Благовештение, во Прилеп.

„Светиот Дух засветлил во чисто огледало, во непорочното тело на Дева, образувајќи совршен Човек, не по законот на природата, не во времето, не од човечко семе, но со еден вид, духовна и света сила ја придвижил Дева кон раѓање, необјасниво исткајувајќи во Неа Зародиш, како некаква ткаенина за спасение на луѓето.

… Дева (Ева) не изгони од рајот, преку Дева (Марија), најдовме вечен живот – со што бевме осудени, со тоа и се овенчавме. “

Свети Јован Златоуст

[nggallery id=98]