Сеноќно бдение во Јанковец

На 31.12.2015 г., митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи сеноќно бдение во манастирот Успение на Пресвета Богородица, Јанковец. 

Едно од две нешта е неизбежно: или човекот во потрага по психофизички задоволства и конфор ќе се оддалечи од Бога, и со тоа духовно ќе умира; или во стремење кон натприродниот образ на битието ќе умира за овој свет. Во последново ’умирање’ се состои нашиот „крст“, нашето „распетие“.

Старец Софрониј Сахаров

P1240112 P1240113 P1240114 P1240115 P1240118 P1240119 P1240124 P1240125