Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 25-то

 

Јули 13/26 1966

Драг Глеб,

Еве го прегледаниот ракопис. Ќе зафати три страници од нашиот весник. Ако го преведеш за______, кажи му на Отец Константин дека во нашиот весник ќе излезе и на Англиски јазик , така што, да не се мачи и самиот да го печати на англиски.

Утрово беше дојден Архимандритот Амвросиј, сношти го видел Владиката на сон, бил облечен во бела одежда (како во на погребот) со кадило и дал благослов со зборот _____ – и батјушката се разбудил со чувство на спокој и радост.

Исто така на сон го видел и Св. Марко Ефески, пред да ја види неговата икона. Тој е добар човек, иако е малку налудничав. Разочаран е од научната работа и нема намера да продолжи со школувањето, премногу безначајна работа, премалку време. Должни сме да се потрудиме да го инспирираме!

Во неделата вечерта имав вдахновувачки телефонски разговор со твојот доктор Николај Петрочко. Зборувавме половина час. Само што се вратил од Светата земја и кажуваше дека сите се цврсто расположени против Атинагора и против Митрополитот Филарет. Бостонската икона од Св. Марко Ефески е насекаде. Нарачал  претплата за манастирот Св. Сава, Патријаршиската Ерусалимска библиотека и Холандскиот манастир во Хаг, и ми го даде името на брат Василиј за да се поврземе во Холандија. Неговиот син патува со Отец Алипиј – инаку на Отец Алипиј му ја одбиле дозволата за посета на Атос. Му ветив на д-р Петрочко дека ќе му пишеш (тој ти пишал пред неколку месеци и не добил одговор); вели дека не можеш да бидеш позафатен од него, штом тој работи 20 часа дневно.

Д-р. Николас Петрочко Тој нарача на 631 Valley View Road, Ендвил Њујорк 13763 , 30 копии од ова издание.

Ерик беше кај мене денеска, и се обидов малку да го развеселам.

Моли се за мене.

Твој брат во Христа,

Евгениј

 

Превод: Елена Богдановска