Недела на митарот и фарисејот

На 22.02.2016 г, во Неделата на митарот и фарисејот, митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот Св. Георгиј Победоносец во Ресен.

„Господи, биди милостив кон мене грешниот“…

Ова е молитвата која митарот го оправда, зборовите што го удостоија да застане пред Бога, смирен повик – кој го издигна до престолот на Севишниот.

Да ни го даде и нам Бог митаревото покајание, ослободувајќи не од фарисејската гордост, која единствено може да стане пречка за нашето спасение.

[nggallery id=107]