Воведение на Пресвета Богородица – Архиерејска Литургија во Прилеп

На 04.12.2015 г, митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот „Св. Благовештение“ во Прилеп.

Тропар, глас 4:

Денес нa Божјото благоволение е предобразување и на спасението на луѓето – проповедање: во Божјиот храм јасно Дева се јавува и Христа на сите го предвестува. Кон неа и ние велегласно да извикаме: Радувај се, на промислата на Творецот – исполнување.

Кондак, глас 4:

Пречистиот храм на Спасот, многувредниот дворец и Дева, свештената ризница на Божјата слава, денес се воведува во Господовиот дом, благодатта сововедувајќи ја, Онаа што во Божествениот Дух е, Неа Божјите ангели ја воспеваат : Таа е Небесно престојувалиште.

[nggallery id=82]