Во Неделата на св. Марија Египетска, Архиерејска Божествена Литургија во Крушево

Во петтата Недела од Великиот пост, посветена на Преподобната мајка Марија Египетска, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во манастирот „Св. Спас“ во Крушево.

На Литургијата, Владиката изврши го ракопроизведи во чтец Александар Цагароски, кој повеќе години се подвизува на певницата.

Кондак глас 4:

Маглата на гревот избегнувајќи ја, со светлината на покајанието озарувајќи го твоето срце преславна, си дошла кон Христос. Сенепорочната и света Мајка, Нему за милостлива Молитвеничка си Му ја принела. Така си добила и прошка на гревовите, и со Ангелите секогаш се радуваш.

P1150158

P1150165

P1150170

P1150185

P1150188

P1150189

P1150196

P1150198

P1150201

P1150206