Свети Теодор Тирон во Прилеп – Архиерејска божествена Литургија

На 28.02.2015 година,во првата сабота од Великиот пост, која му е посветена на светиот великомаченик Теодор Тирон, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи божествена Литургија во храмот „Свето Благовештение“ во Прилеп.

„Не оддалечувајте се од храмот, дури и да сте забележале нешто лошо во луѓето, кои ја посетуваат Црквата, па дури и служат во неа… Зашто тоа – е само лушпа, а сушноста на Црквата – е благодатта Божја, невидливата сила без која нема ни вечно спасение, ни мир за душата на земјата…’ (Архимандрит Рафаил Карелин)

P1130953

P1130963

P1130968

P1130971

P1130973

P1130993