Рождество на Пресвета Богородица – Архиерејска Литургија

На 21.09.2015 год, кога го празнувавме раѓањето на Пресветата Богородица, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи архиерејска Литургија во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Битола. 

1 Седален,слава и ныне,  глас 3

На убавината на Твоето девство, и пресветлата Твоја чистота, Гавриил чудејќи се, ти пееше Богородице: Каква пофалба да Ти принесам достојна, како да Те наречам? Онемува мојот ум и се ужаснувам. Затоа како што ми беше заповедано, ти пеам: Радувај се, благодатна!

P1200864 P1200868 P1200872 P1200874 P1200882 P1200887 P1200888 P1200889 P1200893 P1200895 P1200898 P1200900 P1200902 P1200909 P1200914 P1200917 P1200929