Петровденска Литургија во соборниот храм „Св. Димитриј“ Битола

На 12.07.2015 год, кога го празнуваме споменот на светите апостоли Петар и Павле, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во соборниот храм „Св. Димитриј“ во Битола. 

Единствено, што се бара од секого од нас е – во светот на темнината да носиме малечок зрак зветлина. Запали ја својата малечка свеќа во темнината на Вселената, таа ќе стане помалку темна. Иако, можеби никој, освен Бог, тоа нема да го забележи.

Архимандрит Јован Крестјанкин

P1190238 P1190246 P1190249 P1190252 P1190259 P1190261 P1190279 P1190283 P1190294 P1190325