Одбележан празникот на св. Архангел Гаврил во Битола

На 26.07.2015 година, на 8-та Недела по Педесетница, кога го празнувавме и споменот на чудата на Архангел Гаврил, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот посветен на Светите Архангели и на сите небесни сили, во Довлеџик, Битола.

Една работа сме повикани, можеме и треба да ја измениме. Самите себе. Оној, кој ќе почне од тоа, ќе успее во сè. Менувајќи се себеси, човекот ги пројавува и реализира оние таланти, кои му се дадени од Бога. Така и на другите ќе им помогне да се изменат и ќе го победи злото.
Старец Лука Филотејски

 

P1190823

P1190829

P1190832

P1190837

P1190840

P1190846

P1190847

P1190888

P1190899

P1190903

P1190904

P1190906

P1190910

P1190912

P1190914

P1190919

P1190937

P1190945