Богојавление во Преспанско-Пелагониската Епархија

На 19.01.2015 г, кога го празнуваме празникот на Крштевањето на нашиот Господ Исус Христос, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот на „Св. Димитриј“ во Битола.

Пред Литургијата, владиката го пострижа во чтец дипломираниот теолог Златко Ѓоргиевски.
Осветувањето на водите и фрлањето на крстот, владиката го изврши во дворот на соборниот храм, каде на момчето што го фати крстот му беше подарено Свето Писмо.
P1110505

P1110508

P1110512

P1110518

P1110530

P1110538

P1110552

_DSC0733

P1110575

Истиот ден, Владиката дојде и на брегот на Преспанското Езеро и ги освети водите.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5JWBydQAxbU[/youtube]

DSC_0020

DSC_0022

DSC_0028

DSC_0037

P1110590

DSC_0058

DSC_0069