Архиерејска Божествена Литургија во село Дервен – Прилеп

На 09.12.2015 г, кога го празнуваме споменот на осветувањето на храмот на св. Георгиј Победоносец во Киев, (свети Георгиј Посен), митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот посветен на „Св. Георгиј“ во селото Дервен – Прилеп. 

На Литургијата присуствуваше и градоначалникот на градот Прилеп, господинот Марјан Ристески, како и многуброен верен народ, кој дојде да ја одбележи храмовата слава.

P1230447 P1230455 5906-deneska-se-praznuva-sveti-velikomacenik-gzeorgij-pobedonosec-960x600-7 5906-deneska-se-praznuva-sveti-velikomacenik-gzeorgij-pobedonosec-960x600-8

P1230458 P1230461