26 februari 2015

Иако некогаш чувствувате утешителни чувства и солзи, не треба на нив да се надевате и да ги сметате за нешто големо, туку подобро да се смирите, сметајќи се себеси недостојни за таквите дарови. Светите отци живееле повисок живот, и уште повеќе се понижувале и смирувале, а смирението уште повеќе ги привлекувало кон нив Божјата благодат и дарови.

Преп. Макариј