21 Недела по Педесетница

На 25.10.2015 год, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во соборниот храм „Св. Димитриј“ во Битола.

Обидете се да бидете скромни во сѐ што правите. Никој не е совршен, но понекогаш треба да бидете искрени самите со себе. „Да не знаеш и да признаеш, тоа не е вина – понекогаш дури и дбродетел; но да знаеш малку, а да се фалиш дека знаеш сѐ, тоа е срамно и секогаш е вина“.

„Најопасното нешто е гордоста на светителот; затоа, вистинските светители се оние што не знаат дека се светители, постојано велејќи дека се грешници“.

(Отец Арсениј Бока)

[nggallery id=70]