11 октомври 2014

Нема повисока добродетел од љубовта, и нема поголем порок и страст, од омразата, која на оние кои не внимаваат на себеси им изгледа неважна, а по духовното значење е слична со убиството (Јн. 3, 15). Милоста и снисходењето кон ближните и простувањето на нивните недостатоци е најкраткиот пат кон спасението.

Преп. Амвросиј