Вселенски Собори

borce-1

Христијанските символи и нивниот првобитен облик – Асистент м-р Борче Грамбозов

Еден од начините на постоење на Црквата, е исповедањето на нејзината вера како специфично знаење кое ја разликува истата од другите постоечките религии. Во контекст на ова тврдење, би го нагласил толкувањето или…

20120828-bogorodica-m

Несторијанската криза и третиот Вселенски собор – Св. Јован Шангајски

Кога оние, кои се осмелиле да зборуваат против Пресвета Дева Марија се повлекле, направени се обиди да се уништи нејзиното почитување како Мајка Божја. Во 5 век цариградскиот архиепископ Несториј почнал да го…