Велигден

Izbw4TeeBvo

Христос Воскресна, а што направивме ние? Навистина!

Рана пролет. Старите дрвени куќарки никнуваат од под тешкиот зимски снег, а мразот ги одржува лисјата паднати на снегот, да го дадат последниот плод на убавина пред пролетта, кога ќе треба да се…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Што гледаме на иконата на Воскресението Христово

Пасха – тоа не е само празник. Тоа е суштина на христијанството. Ако внимателно ги прочитаме апостолските посланија и се задржиме на првите проповеди, наведени во Делата на апостолите, нe очекува изненадување: апостолите…

P1160265

Втор ден Велигден – Св. Благовештение, Прилеп

На 13.04.2015 г, на Вториот Ден кога го славиме Воскресението Христово, митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи божествена Литургија во храмот „Св. Благовештение“ во Прилеп.

voskresenie

Имајте ја Христовата радост – Велигденска честитка од старец Порфириј

… Имајте ја Христовата радост. Тоа е радост, која трае вечно, во која има вечна веселба. Тоа е радоста на Господ, која дава најсигурен мир, спокојна наслада, и најслатка среќа. Серадосна радост, која…