Свети Трифун

trifun

Свети маченик Трифун – Исцелител

Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него имаше голема Божја благодат и можеше да исцелува болести кај луѓето…