Свети Серафим Саровски

serafim sarovski

Спомен на Свети Серафим Саровски

На 15 јануари, го празнуваме споменот на светиот Серафим Саровски. Во прилог, пренесуваме неколку поуки од светителот: Свети Серафим Саровски – Цитати Рајот и пеколот започнуваат на земјата.

serafim sarovski

„Христос воскресна, радост моја!“ – Свети Серафим Саровски

Свети Серафим (1759-1833) бил син на деловен човек од Курск, станал искушеник во Саровскиот манастир кога имал 19 години. Во 27-та година примил монашки постриг, а во 34-тата бил ракоположен. Од 1794 до…

serafim sarovski

Свети Јован Шангајски – Проповед на 70-годишнината од упокојувањето на свети Серафим Саровски

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Среде лето, ќе запеат [ќе дојде] Пасха“ – било речено некогаш во Саров. Поминаа 70 години после смртта на оној, кој ги кажал тие…

fedchenko

Литургијата – е прозорец, издлабен од Господа во грешниот свет

Како што мајката некогаш го води детето за рака, некогаш седи околу него и го гледа, а некогаш го зема во своите прегратки, го гали, му пее и го храни, така и Господ…

13602_0

Недела на Сите руски светители: Свети Серафим Саровски – житие + цртан филм

           Годината на неговото раѓање не е позната, а денот на којшто е роден е најверојатно 19 или 20 јули, во градот Курск во семејството на Мошњини…Татко му беше имотен човек и се занимаваше…

chydesa_Div_svyatih

«Господ тивко тропна во моето срце»

«Моето прво патување во село Дивеево (Русија, во Свето-Троицко Саровскиот  манастир) од корен го измени мојот живот, од атеист – ме направи верник. Благодарение на светите молитви на преподобниот Серафим Саровски јас поверував…