Свети Петар Алеут

petar aleut

Свети Петар Алеут, маченик, кој пострадал од католицизмот

„На север од пустинскиот Еловски остров на Алјаска – ни раскажуваше основачот и првиот игумен на Свето-Германовската пустина во Платина, отец Герман – блажено почиваат моштите на преподобниот Герман Алјаски, руски валаамски монах,…