Свети Александар Невски

12.09.2017_alex_n_6

Околу 100 илјади верници му оддадоа почит на споменот на Свети Александар Невски

Околу 100 илјади верници примија учество во Литијата во Санкт Петербург, во чест на пренесувањето на моштите на светиот Александар Невски, соопштуваат  РИА Новости. Крсната Литија поминуваше по Невски проспект, од Казанскиот храм до…

aleksandar-n

Свети Александар Невски – Рускиот штит на реката Нева

1240 година… Разрушен е престолниот град, мајката на руските градови – Киев. Небројни полкови татари напаѓаат на Руската земја, рушејќи ги нејзините градови, палејќи ги нејзините населби. Гинат една по друга војските на…