служење

17103800_1409986425720548_239649122237878960_n

Кој сака да биде поголем, нека биде слуга (Мт.20, 26)

Тоа е Христос. Синот Божји, препашан со крпа, на колена, како најмал слуга, им ги мие нозете на учениците, и тоа во последната вечер од Неговиот живот на земјата.

monks

Монашки „кавги“

Послушникот на еден старец живееше во една колиба, десет милји оддалечена од скитот. Еден ден посака да го извести старецот да дојде да си го земе лебот. Но потоа помисли: – „За неколку…