римокатолицизам

vatikan

Ревност, но не по разумот (Рим. 10,2) – Погрешното учење за Непорочното зачнување на Мајката Божја

Кога оние кои го осудувале  неизвалканиот живот на Богородица биле укорени, како и оние кои го порекнувале нејзиното Приснодевство, кои го презирале достоинството на  Мајката Божја и кои ги презирале Нејзините икони –…

20120828-bogorodica-m

Несторијанската криза и третиот Вселенски собор – Св. Јован Шангајски

Кога оние, кои се осмелиле да зборуваат против Пресвета Дева Марија се повлекле, направени се обиди да се уништи нејзиното почитување како Мајка Божја. Во 5 век цариградскиот архиепископ Несториј почнал да го…