протоереј Андреј Ткачев

kandilo

Собирајте елеј на Светиот Дух

Си паднал – стани. Боли – трпи. И не нарекувај го гревот норма, а болеста – неопходност. Согорувањето на елејот се случува кај сите, без исклучок.

6092117914ffdc05ecc5c2

Три лекции од светите Петар и Павле

Тешко да најдеме луѓе, кои би биле помалку слични еден на друг. Петар – женет (Евангелието ја спомнува неговата тешта, а во посланијата се спомнува и неговата жена – сопатничка), а Павле –…

tVH_c_WPyUQ

Љубов или романтика

Љубов – не е тогаш, кога целите сме во облаци, меки, добри, и на сите им намигнуваме со очите, им се насмевнуваме, ги сакаме: таа љубов ништо не вреди, строго да се изразам.