Оптински Новомаченици

optinskie novomucheniki ikona

Спомен на Оптинските преподобномаченици, убиени на Велигден (1993 г)

Пред 25 години*, православниот свет беше потресен Сатанист убива тројца руски монаси на Велигден во Оптинската обител (фотографии) Во храмовите на Русија се живописани и се живописуваат икони на Василиј, Трофим и Терапонт,…

optinskie novomucheniki

Евхаристија – Приносот на Тројцата Оптински Новомаченици

Отец Василиј имал обичај внимателно да ги запишува во дневникот цитатите, земени од други автори. Но еден запис, за кој не е наведен авторот, може да се разбере и како личен текст: „Ве…

trofim i terapont

Монашка тајна – новомаченик Терапонт Оптински

И покрај тешкиот труд во трпезаријата, од каде што идниот маченик се враќаше во скитската келија на полноќ, тој преку ноќта се молел и секој ден одел на манастирската полуноќница. Инок Терапонт легнувал…

vasiliyroslyakov

Вечната Пасха – За црвената Пасха во 1993-та година

За отец Василиј, Оптина станала лулка, во која растел и се зацврстувал неговиот монашки дух. Тој често ги посетувал почивалиштата на тогаш, сеуште непрославените Оптински старци, и долго се молел таму, барајќи ја…

vasiliy

Извадоци од Дневникот на јеромонах Василиј (Рослјаков)

Денес, на 23 декември, 2015 г,  о. Василиј би наполнил 55 години. Во 1988 г, студент на престижниот факултет за новинарство МГУ, мастер на спорт  во меѓународна класа, капитен на универзитетскиот тим и…

vasiliy

Последното интервју со о. Василиј (Рослјаков) Оптински – убиен на Велигден, 1993

(Се посветува на загинатите бранители во вчерашните престрелки, Жарко Кузмановски, Сашо Самоиловски, Ненад Серафимовски, и уште тројцата, засега незнајни херои, кои животот го положија за ближните. Упокој ги Господи душите нивни, и споменот…

krasota

Восхитени од Убавото

„Убавината ќе го спаси светот“, – напишал Достоевски. Убавината – е Бог. Колку и да го истражуваме нашиот живот, колку и да го разделуваме на одделни делови, за да го разбереме неговиот механизам,…