о. Андреј Кураев

Свети Три Светители 
(Светите Јован Златоуст, Василиј Велики и Григориј Богослов)

Во рајот нераспнати нема

Од тројцата светители, чиј спомен го празнувавме, великите богослови на Црквата Христова, само еден го завршил својот пат на сопствената катедра. Јован Златоуст бил симнат од Константинополската катедра и гонет по затвори од…

andrei-kuraev

Што е Преданието во Црквата? – Протоѓакон Андреј Кураев

Дали Светото Писмо може да се толкува надвор од Светото Предание, што всушност претставува Преданието и кое е неговото значење во правилното разбирање на Светото Писмо, дали протестантите го почитуваат Светото Предание? За…

post

На пат кон Пасха – пост или диета? – протоѓакон Андреј Кураев

Великиот Пост е време кога човекот се наоѓа на пат. На пат кон Пасха. И затоа, бидејќи сме на пат, колку и да е чудно, за време на Великиот Пост има помалку богослуженија….

преображение

Православието е религија на Преображението

Не знам, зошто баш на 19 август се празнува Преображение, но – барем делумно – разбирам, зошто воопшто го празнуваме Преображението. Самото Православие, често го нарекуваат религија на Преображението.

andrei-kuraev

Зошто Рождественскиот пост се нарекува Филипов пост?

Постот кој започнува утре има две имиња. Официјално – „Божиќен пост“ и неофицијално, народно – „Филипов пост“, „филипки“. Зошто е тоа така?

andrei-kuraev

Одговори на младите 2 – отец Андреј Кураев

— Вие присуствувавте на собирот на православната младина. Каква младина се собра на тој собир во Москва? Тоа делење по возраст – „младинско“ – ми изгледа малку неумешно. Зашто не може да има…