Недела на блудниот син

nedelja_bludnog_sina

Радоста на враќањето

„Имаше еден човек двајца синови, и помладиот од нив му рече на татка си: Татко, дај ми го делот од имотот што ми припаѓа мене. И тој им го подели имотот…“ (Лк. 15,…

prodigal_son_1

Цената на прегратката

„Побрзај да ми ги отвориш татковските прегратки, развратно го потрошив својот живот. Спасителу, не презирај го сега моето осиромашено срце, кое го упатува погледот кон непотрошливото богатство на милосрдието Твое! Зашто кон Тебе,…

bludni sin

Недела на блудниот син – Свети Јован Шангајски

Од Твојата татковска слава се оддалечив безумно, на зло го потрошив богатството што ми го предаде. Затоа како блудниот (син) Ти се обраќам: Згрешив пред Тебе, Оче Штедар, мене покајникот прими ме и,…