Наука

mc3_5095

Зошто е потребно христијанинот да ја познава философијата?

ФИЛОСОФИЈАТА Е ЉУБОВ КОН БОГ Денешните луѓе гледаат од погрешна перспектива на верата, плашејќи се од науката и доказите. Тие велат: „Науката е продукт на борбата со религијата, во суштина таа има атеистичка…

09-10-2016_kopeykin_s

ЛОГОСНОСТА НА СОЗДАНИЕТО – Протоереј Кирил Копејкин

Евангелието на апостолот Јован започнува со зборовите, кои секогаш ги слушаме на Велигден: „Во почетокот беше Словото“, – Логосот Божји. Имено за тој возвишен почеток, тој и го добил неговото второ име Богослов….

nikolaj3

„Малку сте? не плашете се!“ – Поуки од свети Николај Јапонски до младите мисионери

  „Ние имаме посебна земја, посебна религија, христијанството не ни треба!“ Јапонија, на почетокот на XX век – како и современа Русија – ги поминала етапите на љубопитство кон сè што е туѓоземско….