Јеромонах Василиј Рослјаков

optinskie novomucheniki ikona

Спомен на Оптинските преподобномаченици, убиени на Велигден (1993 г)

Пред 25 години*, православниот свет беше потресен Сатанист убива тројца руски монаси на Велигден во Оптинската обител (фотографии) Во храмовите на Русија се живописани и се живописуваат икони на Василиј, Трофим и Терапонт,…

vasiliyroslyakov

Вечната Пасха – За црвената Пасха во 1993-та година

За отец Василиј, Оптина станала лулка, во која растел и се зацврстувал неговиот монашки дух. Тој често ги посетувал почивалиштата на тогаш, сеуште непрославените Оптински старци, и долго се молел таму, барајќи ја…

vasiliy

Извадоци од Дневникот на јеромонах Василиј (Рослјаков)

Денес, на 23 декември, 2015 г,  о. Василиј би наполнил 55 години. Во 1988 г, студент на престижниот факултет за новинарство МГУ, мастер на спорт  во меѓународна класа, капитен на универзитетскиот тим и…