Јеромонах Димитриј Першин

Свети Три Светители 
(Светите Јован Златоуст, Василиј Велики и Григориј Богослов)

Во рајот нераспнати нема

Од тројцата светители, чиј спомен го празнувавме, великите богослови на Црквата Христова, само еден го завршил својот пат на сопствената катедра. Јован Златоуст бил симнат од Константинополската катедра и гонет по затвори од…

Iuda

Пеколот на Јуда

Зошто Данте ги сместил предавниците во адското дно, а Дамбладор им дал шанса? За изневерената љубов – апостол Павле, Јован Златоуст и Теофан Затворник.