искушенија

Свети Три Светители 
(Светите Јован Златоуст, Василиј Велики и Григориј Богослов)

Во рајот нераспнати нема

Од тројцата светители, чиј спомен го празнувавме, великите богослови на Црквата Христова, само еден го завршил својот пат на сопствената катедра. Јован Златоуст бил симнат од Константинополската катедра и гонет по затвори од…

Amvrosiy1

Молитвено правило на свети Амвросиј Оптински, кое се чита за време на искушенија

Преподобниот старец Амвросиј Оптински (чиј спомен го славиме денес), им предлагал на оние кои се обрнувале кон него во најразлични маки и неволји, посебни кратки молитвени правила, според силите на секој христијанин. Старецот, од…