ѓакон Андреј Кураев

andrei-kuraev

Зошто, за христијаните е толку важно учењето дека Христос – е Бог? – ѓакон Андреј Кураев

– Многу луѓе, на пример Лев Толстој, не биле атеисти, но си заминале од Црквата токму заради тој пункт од Нејзиното вероучење. Зошто христијаните настојуваат, дека Исус не бил само најдобриот учител за…

Iuda

Пеколот на Јуда

Зошто Данте ги сместил предавниците во адското дно, а Дамбладор им дал шанса? За изневерената љубов – апостол Павле, Јован Златоуст и Теофан Затворник.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Што гледаме на иконата на Воскресението Христово

Пасха – тоа не е само празник. Тоа е суштина на христијанството. Ако внимателно ги прочитаме апостолските посланија и се задржиме на првите проповеди, наведени во Делата на апостолите, нe очекува изненадување: апостолите…