Философија

romilo-knezevic5

Монах Ромило (Хиландарец): Вистинската уметност создава вечност

Ако човекот не му е потребен на Бога, тогаш целокупната историја на човештвото, како бескрајните страдања,  така и најсветлите летови на духот, се фарса која никој не може да ја оправда. Можеме ли…

pater

ПАТЕР – втора дискусија на Христијанскиот философски форум (ВИДЕО)

Објавен е видео записот од Втората дискусија на Христијанскиот философски форум, во организација на проф. д-р Ристо Солунчев и доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ. Темата на втората дискусија беше зборот PATER (татко, отец)…

mc3_5095

Зошто е потребно христијанинот да ја познава философијата?

ФИЛОСОФИЈАТА Е ЉУБОВ КОН БОГ Денешните луѓе гледаат од погрешна перспектива на верата, плашејќи се од науката и доказите. Тие велат: „Науката е продукт на борбата со религијата, во суштина таа има атеистичка…

serafim020920123

Од Писмата на отец Серафим Роуз – Liebe Eltern / 1-во писмо

Врел ден, и премногу налик на лето за Сан Франциско. Конечно го завршив трудот и го предадов во петокот, но дипломи поради не знам која причина нема да се издаваат до септември. Сега…

nikolaj3

„Малку сте? не плашете се!“ – Поуки од свети Николај Јапонски до младите мисионери

  „Ние имаме посебна земја, посебна религија, христијанството не ни треба!“ Јапонија, на почетокот на XX век – како и современа Русија – ги поминала етапите на љубопитство кон сè што е туѓоземско….

earth10062015

Философија на прогресот – преподобен Јустин Поповиќ

Постои некоја космичка завера против нашата планета, зашто никаде во вселената не се умира освен на земјата. Остров на смртта, единствениот остров на кој се умира, ете тоа е мрачната ѕвезда наша.