Благовештение

blagovestenie

Радувај се Невесто, Неневестна

Ангел претстател од небесата беше испратен на Богородица да ѝ рече: ‘Радувај се!’ И со глас бесплотен, гледајќи Те како се воплотуваш, Господи, во ужас стоеше воскликнувајќи ѝ: Радувај се, низ Тебе радоста…

rozhdestvo hristovo 1

Слово на Рождеството Христово – Свети Јован Златоуст

Денеска изгреа Сонцето на правдата – и се сокри порано од тоа што излезе; ослободен сум од темнината – а не ги користам зраците; за мене повторно се роди светлина – а јас…