архимандрит Рафаил Карелин

Архимандрит Рафаил Карелин – Дали е можно да се спасиме само со добри дела?

Во денешното либерално време се повеќе се шири учењето дека човекот може да се спаси со своите добри дела, а Спасителот наш Господ Исус Христос за христијаните е само образец и поучен пример…

flower-asphalt-671x372

Тревките кои се пробиле низ асфалтот – Архимандрит Рафаил Карелин

    Една од сликите на моето детство, која ми се врежала во сеќавањето, тоа е густата трева која растеше покрај оградата на нашата куќа, која излегуваше во тивката ненаселена улица. Сега, таа…

demotivatorium_ru_kakoe_licemerie__55890

За лицемерието – архимандрит Рафаил Карелин

Браќа и сестри! Ако се запрашаме себеси кој грев е денес најраспространет, претставувајќи страшна рана, епидемија, што го зафатила целиот свет, одговорот ќе биде: лагата и лицемерието. Како што разлиената вода за време…

time

КОЈ ВЛАДЕЕ СО СВОИТЕ СЕТИЛА – ВЛАДЕЕ СО ЦЕЛИОТ СВЕТ (Зошто имаме се помалку време)

Духовниот живот мора да биде насочен кон борбата за време. Во нашиот однос кон надворешното време од големо значење е доследноста и постоењето на ред при извршувањето на обврските. Ако нашиот однос кон…