Архиепископ Аверкиј Таушев

Свети Три Светители 
(Светите Јован Златоуст, Василиј Велики и Григориј Богослов)

Во рајот нераспнати нема

Од тројцата светители, чиј спомен го празнувавме, великите богослови на Црквата Христова, само еден го завршил својот пат на сопствената катедра. Јован Златоуст бил симнат од Константинополската катедра и гонет по затвори од…

divineback

За црковното пеење – Архиепископ Аверкиј Таушев

                Прашање: Согласно црковните канони и традиции, какво треба да биде црковното пеење? Одговор: Какво треба да биде црковното пеење, јасно укажува и цврсто утврдува 75-то…