Меѓународен Филмски фестивал за духовни вредности – Програма

Во рамките на Меѓународниот филмски фестивал за духовни вредности „Богородичен Покров“, кој оваа година се организира 0д 14-19 Октомври, во Македонскиот народен театар во Скопје, ќе бидат прикажани филмови од повеќе меѓународни продукции. 

Влезот е бесплатен, а за присуство на отворањето, неопходна е резервација.

За општините надвор од Скопје, ќе биде организиран бесплатен превоз со линиите на Транскоп-Битола.

Во прилог следува целосната програма на фестивалот:

ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВО НА АГЕНЦИЈА НА ФИЛМ НА Р. МАКЕДОНИЈА

СО БЛАГОСЛОВ НА МПЦ – ОА

АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ  Г.Г СТЕФАН

ПОЧЕСЕН ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ФЕСТИВАЛОТ

ПРОФ. Д-Р ЈОВАН ТАКОВСКИ, ПРОТОЈЕРЕЈ – СТАВРОФОР

14 ОКТОМВРИ- САБОТА

ПРВ ДЕН – ХУМАНИ СРЦА

СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ

12.00 ч.

МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР

/официјална и концертна програма

и доделување  дипломи/

Гости на фестивалот:

МАТУШКА СОФИЈА – Претседател на Меѓународен филмски фестивал СРЕТЕНИЕ – Русија

ОTAKÁRO  MARIA SCHMIDT- режисер – Чешка Република

JANA STUDNICKOVÁ- режисер – Чешка Република

ЈOSEF BROŽ- автор на изложба – Чешка Република

PETRU MIHALEA -програмски директор на православна ТВ ТРИНИТАС- Романија

СЊЕЖАНА БРЕЗО – режисер- Р. Српска

Учесници во концертна програма:

ВИОЛЕТА ТОМОВСКА

ДАНИЕЛ КАЈМАКОВСКИ

ВОКАЛНА ГРУПА – “СМИРНА”

Модератор: СВЕТЛАНА ЦРНОКРАК

13.00 ч.

ИЗЛОЖБА на тема:

“Горе да ги воздигнеме срцата”

Автор : ЈOSEF BROŽ –Чешка Република

КОКТЕЛ

13.30 ч.
Проекција на документарен филм

СЕМЕЈСТВОТО НА НИКИ – филм со бројни светски награди.

Сопругата на Британeцот Sir Nicholas Winton- Ники, случајно открива, по 50 години, дека нејзиниот сопруг спасил 669 еврејски деца во очи на Втората Светска војна… Чешка Република, 97 мин.

МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР

17.30 ч.

MАСТЕР КЛАС  – МАТУШКА СОФИЈА,

Претседател на Меѓународен филмски фестивал СРЕТЕНИЕ- Русија

ТЕМА : Методологија на филмската едукација на децата  за наставници од основно образование и родители  – Духовен разговор, прашања и одговори на посетителите ПРОМОЦИЈА на новиот дидактичко-методски прирачник за наставниците по веронаука: Интерактивно учење во наставата по православна христијанска веронаука
Автор: м-р МИЛЕ ГИНОВСКИ

Министерство за образование и наука.

Рецензент: проф. д-р Јован Таковски, протојереј-ставрофор.

19.30

Проекција на игран филм

ЦРКВА НА ХРИСТОВОТО ВОСКРЕСЕНИЕ

Филмот говори за изградбата на велелепната Црква посветена на Христовото Воскресение, изградена врз крвта на новомаченици.
Русија 46 мин.

15. ОКТОМВРИ- НЕДЕЛА

ВТОР ДЕН – МАРАТОН НА ДУХОВНО

КИНО МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР

12.00 ч.

Проекција на игран филм

МОНАХ И ДЕМОН

Во еден манастир се појавува нов монах, а со него и темни сили, со кои тој се бори…

ФЕСТИВАЛ ВСТРЕЧА

Русија, 110 мин.

14.30 ч.

Проекција на документарен филм

ЗДИВ НА ЖИВОТОТ

Во 1992 год. заради воздушна воена блокада, во болницата во Бања Лука и недостига кислород

за бебињатa. Единственото преживеано дете  Марко е сведоштво за страшната трагедија…

Република Српска 51мин.

РТРС – Република Српска

Обраќање на авторот Сњежана Брезо

15.30 ч.  Освежување и закуска

16.00 ч.

Проекција на документарен филм

ВОРОНЕТ –ПРОЗОРЕЦ НА РАЈОТ

Филмски историски портрет на еден од најчудесните манастири во Романија од 15-от век.
ТВ ТРИНИТАС

Романија  72 мин.

Обраќање на прогр. директор на

Православна ТВ ТРИНИТАС-

PETRU MIHALEA

17.30 ч.

Проекција на документарен филм

ЗАШТИТНИК – СВ. НЕКТАРИЈ БИТОЛСКИ

Прв документарен филм за животот и делото на великиот Св. Нектариј Битолски,  снимен и на Света Гора.

Продукција АСТРА ВЕДА

Македонија  47 мин.

Обраќање на сценаристот

ДРАГИ АНАСТАСОВСКИ

18.30 ч.

Проекција на игран филм

АНГЕЛОТ НА БУДИМПЕШТА 

Вистинска приказна за Шпански дипломат во Будимпешта кој во 1944 год. спасил повеќе од
5000 Евреи од Холокаустот.

Шпанија, 97 мин.

16 ОКТОМВРИ – ПОНЕДЕЛНИК

ТРЕТ ДЕН – ДЕТСКО КИНО И

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ТЕМИ

КИНОТЕКА НА Р. МАКЕДОНИЈА

10.00 ч.

ДЕТСКО КИНО

ТРОЈЦА ДРУГАРИ

Филмот говори за сериозноста на чесниот збор и е снимен според расказот на А. Пантелеев.

ФЕСТИВАЛ ВСТРЕЧА

Русија 12мин.

10.30 ч.

ДЕТСКО КИНО

БРОДОЛОМНИК

Момчето Хонза оди со својоттатко на рибарење, но, постојано размислува како да ги смири

скараните родители..

Чешка република 17 мин.

19.00 ч.

Проекција на документарен филм

РАЃАЊЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Авторот ги поканува гледачите да го посетат местото раѓањето на Пресветата Дева Марија во Ерусалим, Куликовото поле, на крсната литија во Курската губернија, но и на празничните
улици на Фиренца…

НЕОФИТ СТУДИО

Русија 26 мин.

19.45 ч.

Проекција на краток игран филм

РАЗГОВОР ЗА ЖИВОТОТ

Реконструкција на настан кој му се случил во 1974 г. на херојот на филмот, писателот Вулнет, во младоста.

Македонија 14.45 мин.

20.15 ч.

Проекција на документарен филм

СВ. АНТИМ ИБЕРИСКИ-СИН НА

ГРУЗИЈА И ТАТКО НА ВАЛАЧИЈА

Филмски портрет за св. Антим кој е еден од великаните во Романија, кој го воведува

романскиот јазик во Романската Црква.

ТВ ТРИНИТАС

Романија  62 мин.

17 ОКТОМВРИ – ВТОРНИК

 ЧЕТВРТИ ДЕН –ДУХОВНИ ВЕЛИКАНИ
Кинотека на Р. Македонија

19.00 ч.

Проекција на документарен филм

СВ. ЈОВАН ШАНГАЈСКИ

Рускиот емигрант Михаил Максимович, во 1934 година бил избран за епископ Шангајски.

Целиот негов живот бил секојдневно чудо.

НЕОФИТ СТУДИО

Русија 26 мин.

19.45

Проекција на документарен филм

СВ. ГАВРИИЛ УРГЕБАДЗЕ

Во Р.Грузија,во Тбилиси,во најатеистичките 60-ти години, еден јуродив монах, често одел со

табличка на градите: „човекот без љубов – е како стомна без дно “.

НЕОФИТ СТУДИО

Русија  26 мин.

ФАКУЛТЕТ FIOFA-ОХРИД – 18.00 ч.

ТРИБИНА НА ГОСТИТЕ ОД Р. ЧЕШКА

ТЕМА: Словенска Европа на филмот

како мост помеѓу Истокот и Западот.

18.ОКТОМВРИ – СРЕДА

ПЕТТИ  ДЕН – ЧЕШКО ДУХОВНО КИНО

Кинотека на Р.Македонија

19.30 ч.
Проекција на документарен – игран филм

Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Филм за животниот пат и дело на големите словенски апостоли светите Кирил и Методиј и релациите помеѓу Истокот и Западот.
Чешка република 52 мин.

-Обраќање на гостите -режисерите

на филмот пред публиката

20.30 ч.
Проекција на биографски филм

АКО ДЕНЕС ТРЕБА ДА УМРЕМЕ

Во 1949 г., во малата црква во Чигошт, три пати се занишал  крстот на олтарот.

Свештеникот Тоуфар бил уапсен и со мачење принудуван лажно да признае

дека тоа било измама…

Чешка република 52 мин.

19 ОКТОМВРИ – ЧЕТВРТОК

ШЕСТИ ДЕН – ДЕТСКА ФИЛМСКА 

АКАДЕМИЈА

11.00 ч.

Македонски Народен театар

Проекција на  детски  игран филм                                                          

МАНЖЕТНИ

Олја несакајќи станува крадец и тоа ја измачува…

ФЕСТИВАЛ ВСТРЕЧА

Русија 28 мин.

ДЕТСКА ТРИБИНА – Предавач ДРАГИ АНАСТАСОВСКИ- наставник

ТЕМА – Што е грев и како да се справиме со него?

12.00 ч.

СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ НА ФЕСТИВАЛОТ

ДУХОВНА ДЕТСКА АКАДЕМИЈА

Координатор на Академијата

-Даниела Ристеска, наставник.

Влезот на фестивалот е слободен. Билетите можат да се подигнат пред почетокот на филмот.

Резервација на билети е потребна за Свеченото Отворање  на фестивалот.