Воскресение Христово – Архиерејска Пасхална Литургија во Битола

Христос Воскресна!

Празнувајќи го најголемиот празник над празниците, Светлото Христово Воскресение, Митрополитот Преспанск0-пелагониски г. Петар отслужи Пасхална Вечерна со Божествена Литургија во соборниот храм Свети Димитриј Мироточив, во Битола.

На Литургијата, верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.

IMG_1147

Дојдете примете светлина
од невечерната светлина.
И прославете го Христа
Кој воскресна од мртвите.

IMG_1173

Христос воскресна од мртвите,
со смртта, смртта ја победи,
и на оние во гробовите,
живот им подари

IMG_1161

Воскресението Твое Христе Спасителе
Ангелите го воспеваат на небесата, 
и нас на земјата удостој не
со чисто срце да Те славиме. 

IMG_1250

Подигнете се порти, подигнете се вечни порти
и ќе влезе Царот на славата. 
Кој е Царот на Славата?

IMG_1336

Господ, Крепкиот и Силниот Господ,
Тој е Царот на славата!

IMG_1312

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА