Андреј Рубљов. „Троица“ – ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

 „Заповед нова ви давам, да се љубите еден со друг, како што Јас ве возљубив вас. По тоа ќе ве познаат дека сте Мои ученици“ (Јн. 13, 34). Враќајќи се до почетоците на монаштвото во Русија, и игуменот на Руската земја, преп. Сергиј Радоњежски, си спомнуваме за почетоците на рускиот иконопис, и на богатото богословие на Рубљов, сокриено во неговите икони, а посебно во Образот на Света Троица, кој станува олицетворение на идеалот, кој го имале преп. Сергиј и неговите ученици.

(Синопсис)

 

(преводот на македонски јазик можете да го вклучите на СС)

Андреј Рубљов. „Троица“ – документарен филм
Времетраење: 25.53 мин.
Неофит Студио, 2016 г., Русија.
Автор на сценариото: Всеволод Константинов
Режисер: Игор Калјадин
Водител: Дмитриј Менделеев