Архиерејска Вечерна богослужба во Света Петка – Битола

На 26.10.2015 г, во предвечерието на празникот на преподобната Параскева од Епиват, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Вечерна богослужба во храмот посветен на Св. Параскева – Петка, во Битола. 

„Кој сака да го освои светот, има обврска да ја земе пушката на простувањето, без разлика колку страшни нешта ќе претрпи од луѓето и од светот. Мора да се ползуваш со простувањето како да би можел да ги видиш своите браќа оковани во далечно ропство, во темнината на непрепознавањето на Бог и самите себе.“ Простувањето е толку ретко денес, само храбрите го користат“.

Отец Арсениј Бока

P1210983 P1210999 P1210995