Велигденски чествувања

За време на веригденските чествувања Неговото Високопреосвештенство Митрополит Преспанско-пелагониски и администратор Австралиско-новозеландски г.Петар благоволи да Богослужи Божествена Литургија и да проповеда:

 

на 18.04.2014 г.
Велики Петок – Царски часови и изнесување на Светата плаштаница во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј”-Битола;
на 18.04.2014 г.
Оплакување Христово во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј”-Битола;
на 19.04.2014 г.
Велика Сабота – Света Василиева литургија во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј”-Битола;
на 20.04.2014 г.
ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН – Воскресна Божествена литургија во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј”-Битола;
на 20.04.2014 г.
Второ Воскресение – Воскресна вечерна Богослужба во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј”-Битола;
на 21.04.2014 г.
Втор ден Велигден – Воскресна Божествена литургија во храмот „Св. Благовештение”- Прилеп;
на 21.04.2014 г.
Воскресна вечерна Богослужба во храмот „Пресвета Богородица” – Битола;
на 22.04.2014 г.
Трет ден Велигден – Воскресна Божествена литургија во храмот „Св. Георгиј”-Ресен;
на 24.04.2014 г.
Светол четврток – Воскресна вечерна Богослужба во манастирот „Св.Архангел Михаил”-Варош;
на 25.04.2014 г.
Светол петок; Источен петок – Балаклија; Св. Василиј Исповедник; Воскресна Божествена литургија во манастирот „Св. Архангел Михаил”-Варош;

Осветување:
на 26.04.2014 г.
Да го освети новоизградениот храм во манастирот „Св. Илија”- с. Дрен;

на 27.04.2014 г.
Н. 2 – Томина; Св. Мартин епископ Римски; Св. мч. Ардалион Актер; Воскресна Божествена литургија во храмот „Св. Недела” во Битола;

 

[nggallery ID=51]