22 Недела по Педесетница, Литургија во Довлеџик

На 09.11.2014 г, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Божествена Литургија во храмот на светите Архангели во Довлеџик.

Грешникот, кој има грижа на совеста и гледа во Бога само строг Судија, Кој жестоко казнува за гревовите, не ни помислува дека Господ е милостив. Како резултат на тоа, тој се затвора во себеси и бара искупителни казни од Бога. Блудниот син во приказната, осознавајќи ја својата гревовна состојба, не доживувал очајание, туку покајание. Тој се покајал за тоа што го растажил својот татко и се покажал недостоен за неговата љубов. Но, знаел дека неговиот татко и продолжува да го сака, како и порано. Тој бил уверен, дека неговиот Отец ќе го прими, па затоа и се вратил.

Архимандрит Нектариј (Антонопулос)

P1080916

P1080919

P1080923

P1080932

vest